Specialisatie Het kind in jezelf terug vinden

Deze achtdaagse specialisatie gaat uit van de visie dat wij als mens gedurende ons leven allemaal overlevingstechnieken hebben aangeleerd. We zijn ons er vaak niet van bewust waar onze postulaten en obsessoren vandaan komen. Er is bevrijding nodig van het innerlijk kind dat bepaalde gebeurtenissen niet goed heeft kunnen verwerken. Tevens is het belangrijk dat we de veiligheid ervaren als volwaardig volwassen mens die zich vrij beweegt in de wereld zonder belemmerd te worden door de gebeurtenissen uit het verleden (ons innerlijk kind). In combinatie met
...Deze specialisatie gaat uit van de visie dat wij als mens gedurende ons leven allemaal overlevingstechnieken hebben aangeleerd. We zijn ons er vaak niet van bewust waar onze postulaten en obsessoren vandaan komen. Er is bevrijding nodig van het innerlijk kind dat bepaalde gebeurtenissen niet goed heeft kunnen verwerken. Tevens is het belangrijk dat we de veiligheid ervaren als volwaardig volwassen mens die zich vrij beweegt in de wereld zonder belemmerd te worden door de gebeurtenissen uit het verleden (ons innerlijk kind). In combinatie met verlieskunde en het ademwerk zorgt ervoor dat we trauma’s en onderliggende problemen uit onze jeugd goed kunnen verwerken.
Verlieskunde
We krijgen allemaal te maken met rouw en verlies. Echt allemaal. Het hoort bij het leven.
Toch is het in Nederland nog steeds een taboe en vinden we het vaak lastig om erover te praten. We leren niet hoe we om kunnen gaan met verlies.
Dat we het niet op hoeven lossen, niet eens op kunnen lossen.
Dat het iets is wat je met je meedraagt in de rest van je leven.
Dat het heel normaal is.
"Rouw is een normale reactie van normale, evenwichtige mensen", aldus Manu Keirse.
Wat is Verlieskunde?
Een ingrijpend verlies zet je leven op zijn kop
Het verliezen van iets of iemand die je dierbaar is, zet je leven op zijn kop. Je moet zoeken naar een nieuwe balans in je leven met daarbij ruimte voor zowel het verdriet en gemis, als voor het leven dat verder gaat. Vaak denken we bij rouw als eerste aan het verlies van een dierbare, maar rouw ontstaat veel breder. Denk bijvoorbeeld aan verlies van gezondheid of van werk. En zeker ook als er een relatie verloren gaat of dreigt te gaan. Dat kan zijn in geval van relatieproblemen, een scheiding of als het contact verbroken wordt met iemand die belangrijk voor je is.
Verlieskunde: hulp bij loslaten
- Rouwen gaat niet over loslaten. Het gaat er juist om dat je een nieuwe verbinding aangaat. Je hoeft niet te vergeten of een plekje te geven. Je leert om jouw verlies met je mee te nemen in jouw leven, om er mee om te gaan.
- Rouw en relaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, omdat ze enorm veel invloed op elkaar hebben. Je rouwt altijd in relatie tot anderen. Maar dat vraagt nogal wat van jou en van de ander.
- Zakelijk is het belangrijk dat medewerkers zich gezien, gehoord en erkend voelen in hun verlies, in hun verdriet en rouw. Hiermee verklein je als werkgever de kans op uitval van de medewerker.
Verlieskunde als ondersteuning bij verlies van gezondheid, werk, relatie of een naderende dood.
Hoe kun je mensen in je omgeving helpen in hun rouwproces? En hoe doe je dat als hulpverlener? Hoe ver ben jij met jouw eigen rouwproces(sen)?
Naast de psycho-educatie gaan we in deze bijscholing ook praktisch aan de slag. Door met elkaar in gesprek te gaan en aan de hand van oefeningen krijg je zicht op je eigen rouwproces en ervaar je hoe jij rouw herkent.
Wil je meer informatie over de scholing verlieskunde? Neem dan met ons contact op via het contactformulier?
Ademwerk basis
Ademen is essentieel om te leven.
Toch staan we er niet zo vaak bij stil omdat het automatisch gaat. Het volgen van deze module zal je kijk op ademhaling voor altijd veranderen. Deze module maakt duidelijk hoe groot de invloed van ademen is op lichaam en geest. Het merendeel van de mensen ademt disfunctioneel. Disfunctioneel ademhalen kan leiden tot allerlei klachten terwijl functioneel ademen leidt tot balans, veerkracht en focus. Je leert wat functioneel ademen inhoudt en hoe je dat als therapeut of coach kan inzetten als onderdeel van het therapeutisch proces. Ook disfunctionele adempatronen komen aan de orde. De signalen hiervan ga je herkennen, je kan de negatieve gevolgen voor je cliënt benoemen en je krijgt technieken aangereikt die je direct kan inzetten om adempatronen te verbeteren.
Ademen
Je doet het zo’n 25.000 keer per dag, maar je staat er eigenlijk weinig bij stil. Het is een proces dat automatisch gaat en essentieel om te kunnen leven. Maar wist je dat het een van de weinige beïnvloedbare processen in je lichaam is? En wist je dat dit proces invloed heeft op zo ongeveer alle andere processen in je lichaam? Ademen! Naar schatting ademt 90% van de mensen disfunctioneel; ze ademen dan op een manier die het lichaam op dat moment niet helpt. Ze ademen te veel, te snel, chaotisch of een combinatie hiervan. Dat heeft negatieve effecten op fysieke, fysische en mentale processen wat er toe leidt dat het lichaam in een constante vlucht- of vechtstatus gaat verkeren. Stress, spierpijn, slaapproblemen, darmklachten, vaatvernauwing, verminderde concentratie, het kan allemaal te maken hebben met een verkeerde manier van ademen. Maar het mooie is, functioneel ademen kan je leren! Hiervoor krijg je verschillende instrumenten aangereikt.
Ademwerk Verdieping
Ademen is essentieel om te leven. Toch staan we er niet zo vaak bij stil omdat het automatisch gaat. Deze module maakt duidelijk hoe groot de invloed van ademen is op lichaam en geest. Het volgen van deze module zal je kijk op ademhaling voor altijd veranderen. Je leert hoe ademhaling kan helpen om meer balans en veerkracht in het leven te krijgen. Je krijgt inzicht in het enorme belang van functioneel ademen. Therapeuten en coaches leren om disfunctionele adempatronen en de negatieve gevolgen daarvan bij een cliënt te herkennen. Daarnaast worden verschillende handvatten aangereikt die direct ingezet kunnen worden om ademhaling als onderdeel van het therapeutisch proces te gebruiken.
Ademwerk is werken
Je doet het zo’n 25.000 keer per dag, maar je staat er eigenlijk weinig bij stil. Het is een proces dat automatisch gaat en essentieel om te kunnen leven. Maar wist je dat het een van de weinige beïnvloedbare processen in je lichaam is? En wist je dat dit proces invloed heeft op zo ongeveer alle andere processen in je lichaam? Ademen! Naar schatting ademt 90% van de mensen disfunctioneel; ze ademen dan op een manier die het lichaam op dat moment niet helpt. Ze ademen te veel, te snel, chaotisch of een combinatie hiervan. Dat heeft negatieve effecten op fysieke, fysische en mentale processen wat er toe leidt dat het lichaam in een constante vlucht- of vechtstatus gaat verkeren. Stress, spierpijn, slaapproblemen, darmklachten, vaatvernauwing, verminderde concentratie, het kan allemaal te maken hebben met een verkeerde manier van ademen. Maar het mooie is, functioneel ademen kan je leren! Hiervoor krijg je verschillende instrumenten aangereikt. Daarnaast kijken we hoe je de ademhaling kan inzetten om op een dieper niveau in contact te zijn met je zelf.
Innerlijk kindwerk
In deze 2 dagen ga je aan de hand van de ontwikkelingsfasen en de kernverlangens die we in elk van die fasen ervaren, onderzoeken of en hoe deze verlangens in jouw leven zijn aangeboden en of en hoe jij deze in de tijd hebt kunnen ontvangen. Door middel van oefeningen krijg jij, als volwassene, de mogelijkheid om het kind in jou datgene te geven waar het in de eerste 21 jaar zo naar verlangde.
Vanaf het moment van conceptie tot aan het +/- 21 levensjaar ontwikkelt de mens zich fysiek naar een uniek persoon. Onder andere genetische overerving, eigen ervaringen, cultuur en imprints bepalen hoe jij vandaag de dag naar jezelf en anderen kijkt. Waarden, overtuigingen, aangeleerde patronen en verdedigingsmechanismen zijn het filter waardoor we kijken en bepaald en beïnvloed onze interactie met de omgeving en anderen. Situaties in het heden kunnen onbewust een trigger worden naar ervaringen uit je jeugd en zonder dat je daar invloed op kan uitoefenen reageer je op een manier die toen werkte. Zo maken wij in ons volwassen leven nog steeds gebruik van verdedigingsmechanismen en patronen die nu niet altijd helpend, en vaak ook beperkend werken.
We kunnen pas op een volwassen manier met de ervaringen in het dagelijkse leven omgaan als wij nog aanwezige onverwerkte ervaringen uit onze jeugd vrijmaken. Ons lichaam heeft al deze ervaringen opgeslagen, en wacht op jou om het kind dat je was uit die ervaring te ontmoeten.
De gestagneerde levenskracht die bij deze ontmoeting vrijkomt bezit een groot potentieel en wijsheid die vanaf dat moment niet tegen maar mee gaat werken.
Deze scholing draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de therapeut. Dat maakt de therapeut sterker en kan daardoor, met meer vertrouwen en met minder tegenoverdracht, met diepere en zware emotionele problematiek werken.
De therapeut krijgt tools om een baken te zijn van veiligheid, zodat het emotionele innerlijke kind zicht durft te laten zien en de balans hersteld kan worden. Het doel van deze training is deels om verschillende passende technieken in te kunnen zetten ten behoeve van cliënten, op een volwassen en tegelijk speelse manier. Zodat de cliënt zich op een veilige manier bewust kan worden van zijn of haar overlevingstechnieken, die mogelijk niet meer dienend zijn. Hierbij kan vanuit een veilige setting met de therapeut met compassie naar het innerlijk kind worden gekeken en deze bevrijden. Dit draagt bij aan een grotere zelfregie.
Startdatum | n.n.b. |
Annuleren uiterlijk op | 31-12-2099 |
Prijs per persoon | € 1.100 |
Opleiding-ID | 1010O6210 |
Lestijden | 10:00 - 17:00 |
Percentage theorie | 25 - 50 % |
Aantal dagen | 8 |
Locatie | Locatie |
Doelgroep | |
Leerdoelen per niveau |
VerlieskundeAdemwerk basisWat leer je in deze module ademwerkIn deze module krijg je in een dag inzicht in hoe de ademhaling werkt en hoe de ademhaling verschillende processen in het lichaam beïnvloedt. Deze dag gaat over het vinden van balans door ademen. Na deze dag ken je het verschil tussen functioneel en disfunctioneel ademen. Je leert technieken om ademhaling te verbeteren en wanneer je deze in kan zetten. Daarvoor onderzoek je onder andere je eigen ademhaling. Je leert de drie belangrijkste ademhalingsgebieden kennen en wat ze representeren. Dat helpt je in het ‘lezen’ van de ademhaling van je client: wat zegt de wijze van ademhalen mogelijk over de persoon die tegenover je zit? Ademwerk Verdieping
Innerlijk kindwerk
|
Klik op de naam of foto voor meer informatie over Monique van der Klooster.