Positieve gezondheid

Positieve Gezondheid

Duur: één dag

Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen.

Positieve gezondheid wordt gezien als basis voor de Beroepsopleiding Lichaamsgericht en Psychosociaal Hypnotherapeut bij HypenZo.

Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Positieve Gezondheid kijkt juist breder. Daarbij gaat het niet om gezondheid als een statisch gegeven of een te bereiken doel. Maar om de veerkracht van mensen om zich aan te passen aan wat zich in het leven voordoet. Het gaat om veerkracht in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Die meer dynamische benadering doet meer recht aan mensen en aan wat voor hen betekenisvol is.

Die brede invulling van gezondheid, is uitgewerkt in zes dimensies ( lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren). Met het zgn spinnenwebdiagram kunnen mensen hun eigen gezondheid in kaart brengen. Ook is het een instrument dat kan worden ingezet als opmaat naar een ( intake) gesprek over gezondheid en welzijn.

Positieve Gezondheidszorg kent, net als de wetenschapsfilosofie, twee wegen om de wereld en het leven begrijpelijk te maken. De weg van de analyse en van de synthese. Beide wegen zijn complementair. De ene weg gaat van buiten naar binnen en naar het verleden; de andere van binnen naar buiten en naar de toekomst.

Het reguliere medische model volgt de weg van de analyse. Onderzoek, diagnose en behandeling staan centraal. Aan de synthese, dat wil zeggen het tot uitvoer brengen, wordt meestal minder aandacht besteed. De vertaling naar de individuele situatie wordt vaak minder of niet uitgewerkt.

Binnen de opleiding lichaamsgericht en psychosociaal hypnotherapeut van Hypenzo is er juist aandacht voor de zes dimensies van positieve gezondheid en leert de student vanuit dit referentiekader oplossingsgericht samenwerken met de client. Hoe ziet de gewenste toekomst van de client eruit? Het draait om het vinden van wat voor deze patiënt op dit moment in deze context werkt. Onderzoek en behandeling kunnen daarin een onderdeel zijn, maar dat hoeft niet.

Positieve gezondheidszorg maakt met de toevoeging van het oplossingsgerichte model de synthese in het proces tussen behandelaar en client zichtbaar. Er is veel aandacht voor alles wat werkt in het leven van patiënten en hoe zij vooruitgang kunnen boeken. Hiermee worden ontwikkelingen effectiever en zichtbaarder.

Startdatum 17-09-2023
Annuleren uiterlijk op 17-09-2023
Prijs per persoon € 175,00
Lestijden 10:00 - 17:00
Niveau scholing Basis
Benodigde vooropleiding Algemene kennis en/of ervaring als zorgverlener
Aantal dagen 1
Dag 1 17 september 2023
Doelgroep Hypnotherapeuten (i.o)
Doel en resultaat

De student kan vanuit het kader positieve gezondheid  oplossingsgericht samenwerken met de cliënt.

Klik op de naam of foto voor meer informatie over Maryanne Schlösser.

HypenZo is aangesloten bij: