Francis Van VenrooijMet bijna 20 jaar ervaring in het bedrijfsleven en ruim 10 jaar ervaring in de hulpverlening als maatschappelijk werker heeft Francis in 2020 de stap genomen om haar eigen praktijk te beginnen. Bij 'Van Waarde, praktijk voor relatie en rouw' kan zij haar kwaliteiten mooi combineren. Hier geeft ze rouwbegeleiding en relatietherapie, want volgens haar zijn rouw en relaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ook al hoort rouw bij het leven, erover praten blijkt in de praktijk voor veel mensen heel lastig, zeker in hun eigen omgeving. Door een veilige plek te bieden waar alles gezegd mag worden, wil Francis mensen helpen om te onderzoeken wat maakt dat ze vastlopen of wat ze nodig hebben om door te kunnen leven met hun gemis. Door stil te staan bij wat het leven en de dood voor iemand betekenen, ontstaan vaak hele mooie gesprekken. Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Het vertellen van het verliesverhaal is heel belangrijk in het rouwproces. Francis houdt van verhalen en van het werken met mensen. Daarbij is zij gefascineerd over de veerkracht waar mensen over beschikken. Ze voelt zich dan ook bevoorrecht om mensen in deze bijzondere fase van hun leven te mogen bijstaan, waarin ze op zoek gaan naar zichzelf en naar hun manier om het verlies in hun leven te verweven. 

Relaties zijn vaak best ingewikkeld. Je neemt jezelf en je gezin van herkomst mee in je relatie. Je partner doet dat ook. Zo komen er veel systemen bij elkaar die elkaar beïnvloeden en waarin je als partners samen je weg mag zien te vinden. Als er sprake is van een rouwproces bij een van beiden of bij beide partners, vraagt dat nog wat extra's. Een rouwproces is immers heel persoonlijk en kan veel van je vragen. Het heeft daardoor vaak een grote invloed op je relaties. Op hoe je met elkaar omgaat. Wat je wel of niet van elkaar kunt hebben. Regelmatig ontstaan hierdoor conflicten waarin mensen elkaar (onbewust) pijn doen. Door te kijken naar de laag onder het conflict en duidelijk te krijgen wat je van jezelf nodig hebt én wat je nodig hebt van een ander, kun je weer een verbinding met elkaar aangaan.

Francis van Venrooij verzorgt bij Hypenzo de les:

  • Verlieskunde

 

HypenZo is aangesloten bij: