Basis hypnose leert dat de hypnotherapeut weet dat er zowel een bewust alsook een onbewust niveau is waar te nemen en werkt op beide niveaus. De woorden die de hypnotherapeut gebruikt, krijgen binnen de cliënt op bewust en onbewust niveau betekenis. Ze dienen te leiden tot een veranderingsproces in de richting van het gestelde therapeutische doel. Daarvoor is het nodig dat de hypnotherapeut zowel verbaal als non-verbaal heel zorgvuldig communiceert.
Hierdoor ontstaat er een onderscheid tussen een gewoon goed (koffie)gesprek en een therapeutisch gesprek. Bovendien kan de hypnotherapeut zijn verbale en non-verbale communicatie inzetten om trance op te wekken bij de cliënt. Wanneer de therapeut opzettelijk trance opwekt, is er sprake van een hypnotherapeutisch gesprek. Het opwekken van trance kan in een duidelijk te onderscheiden deel van de sessie plaatsvinden - de inductie - maar het opwekken van trance kan ook geleidelijk worden gedaan tijdens een gesprek. We spreken dan van conversationele hypnose. Conversationele hypnose (of Ericksoniaanse hypnose) is een van de werkvormen binnen de moderne hypnotherapie.
Bij klassieke hypnose ontdekt de cliënt niet zijn eigen waarheden, maar legt de hypnotiseur gedachten op aan de gehypnotiseerde. Dit gebeurt vandaag de dag nog bij showhypnose (toneelhypnose, straathypnose) en bij hypnotiseurs die zich toeleggen op het laten verdwijnen van een klacht in één sessie. In veel gevallen wordt een schrikeffect gebruikt om hypnose op te wekken. Bij klassieke hypnose wordt het symptoom onderdrukt, zonder naar de onderliggende oorzaak te kijken. Klachten kunnen daardoor snel verdwijnen, maar de resultaten zijn zelden blijvend als het onderliggende probleem niet is opgelost. Vaak keren de problemen terug in een andere vorm (bijvoorbeeld nagelbijten in plaats van roken, of huiselijke conflicten in plaats van faalangst).
Het sprookje van het verdwijnen van je problemen met een vingerknip is voor veel mensen uiteraard heel erg aantrekkelijk. Een goedopgeleide hypnotherapeut weet dat dit zelden een duurzame oplossing biedt.
De module Basishypnotherapie van Hypenzo brengt je daarom van 'betovering' naar 'onttovering', ofwel het demystificeren van hypnose. Het eerste leerjaar prikkelt je tot het eigen maken van een mooi vak waar je je in kunt blijven ontwikkelen bij het inzetten ervan op psychosociaal- en/of medisch vlak. Je dient je daartoe een heel andere wijze van denken, gedrag, taalgebruik en vooral zintuiglijke scherpzinnige waarneming eigen te maken.
Studenten lezen en bekijken voorafgaand aan deze drie dagen Basishypnotherapie:
Zorg er zelf voor dat je dit boek in de loop van de opleiding in zijn geheel bestudeert.